Fietsen in koud weer

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Het is op het moment koud weer om te fietsen, maar niet te koud om te fietsen in koud weer! Dit hoeft echter niet te betekenen dat je daarom niet op de fiets kan stappen. Het betekent echter wel dat je goed gekleed op pad moet, en wij begrijpen best dat niet iedereen het geld kan en/of wil uitgeven voor kleding in alle weersomstandigheden.

Waar te beginnen?

Het kan best moeilijk zijn, bepalen hoe je je het best kan kleden. Ik zal beginnen met een goedkope oplossing, wat niet eens een kledingstuk is: Vaseline (of een andere vorm van vet). Het klinkt als een oplossing waar grootmoeder ooit mee kwam, maar het is een zeer effectieve tip. Vet je knieën, voeten en gezicht in, dit is al een goede basis.

En nu verder

Vervolgens is de onderste laag belangrijk. Zorg ervoor dat je een dik warm shirt hebt, die het gehele bovenlichaam bedekt, het liefst nog met een kraag die hoog doorloopt. Vervolgens komen we bij de broek, velen zullen u vertellen dat u een (dure) lange broek nodig heeft in de winter. Ik zal niet degene zijn die zegt dat dit nutteloos is, het is immers wel degelijk een belangrijke toevoeging aan uw garderobe. Mocht u echter niet het geld willen of kunnen uitgeven aan een dure lange broek, raad ik u ook zeker aan uw geld eerst aan andere kledingstukken te besteden. Een (warme) korte broek, met goede beenstukken werkt degelijk, zeker bij de winterse Nederlandse temperaturen. Het dure kledingstuk dat ik u wel aanraad als eerste te kopen is een warme, strak zittende hard-shell regenjas. Deze werken namelijk niet alleen prettig in natte omstandigheden, maar houden u ook erg warm tijdens koude, droge ritten.

Uiteinden

De uiteinden zijn erg belangrijk om goed warm te houden. Koude voeten of handen krijgen tijdens de rit, maakt de rit snel onplezierig. Zorg daarom, naast ingevette handen, voeten en gezicht, voor goede handschoenen, overschoenen en helmmuts. Voor de handschoenen raadt ik een merino wollen stof of neopreen stof aan, voor de overschoenen enkel neopreen. De muts is ook belangrijk, maar het belangrijkste is dat deze strak om het hoofd zit, erg goed aansluit en goed over de oren zit. Op deze manier blijft de helm ook goed zitten. Het kan ook erg prettig zijn om een colletje om te doen.

Complete outfit

Het is dus belangrijk om eerst je voeten, handen, gezicht en knieën in te vetten. Vervolgens is een goed ondershirt belangrijk om het hele bovenlichaam warm te houden. Een lange broek zou lekker zijn, maar een goede korte broek met beenstukken moet ook prima kunnen als je verder goed aangekleed bent. Wel is het belangrijk om een warme hard-shell regenjas te dragen, in zowel natte áls droge omstandigheden. Tot slot zijn de handschoenen, overschoenen en helmmuts zeer belangrijk, met een colletje als extra accessoire. Als je deze vuistregels als basis gebruikt, zal fietsen in koud weer een stuk prettiger zijn!