Lange Fietsrit: Voorbereiding

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Bent u van plan een lange fietsrit te doen? Het voorjaar staat weer voor de deur, het zonnetje begint te schijnen en de benen beginnen te kriebelen! Dit is het moment dat wielerliefhebbers lange fietsritten gaan plannen. Maar wilt u het goed aanpakken en er zo veel mogelijk plezier uit halen, moet u er nogal wat voor plannen. Waar ga ik fietsen? Welke route ga ik fietsen? Zal ik meedoen aan een georganiseerde tocht? Is mijn materiaal op orde? Wat moet ik eten tijdens een rit? Wat moet ik allemaal meenemen? Hopelijk kunnen wij u in deze blog van genoeg informatie voorzien, zodat u probleemloos uw lange rit kan voorbereiden en uitvoeren.

Wanneer?

Uiteraard is dit lastig te plannen, maar het is verstandig om een dergelijke rit in mooi weer te doen. Het is immers een stuk prettiger om de hele dag buiten te fietsen in een graad of 20, een zonnetje en windkracht 3, in plaats van een graad of 10, regen en windkracht 5. Natuurlijk is dit moeilijk te plannen, maar probeer een grote fietsrit in te plannen in een periode dat de kans op mooi weer groot is. Als u aan een georganiseerde tocht meedoet, zult u ook zien dat de meeste tochten in deze periodes plaatsvinden.

De Route

Waar u gaat fietsen is wat makkelijker om te bepalen. De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk om vanaf huis te vertrekken, maar als u al veel in eigen regio fietst kan dit ook vrij saai zijn. Waar u uw fietstocht het best kunt doen is verder natuurlijk ook erg afhankelijk van wat u het leukst vindt. Misschien vindt u het leuk om in de heuvels te fietsen, dan raad ik zeker aan om door Zuid-Limburg en de Ardennen te fietsen. Het kan ook dat u graag door de snelle polders raast, dan kunt u het best uw route in Noord-Holland, Zeeland of Flevoland plannen. Houdt u van de bossen? Door de Veluwe en de Utrechtse heuvelrug kunt u een gigantische route die bijna alleen door bos loopt plannen. Waar u ook gaat fietsen, probeer altijd een GPX route te maken die u in uw GPS-fietscomputer zet. Op deze manier hoeft u tijdens de rit nooit te stoppen om de route te bekijken, u hoeft alleen het lijntje op uw fietscomputer te volgen! En ik zou het bijna vergeten, houdt in uw route rekening met een ravitailleringsstop bij een supermarkt of tankstation, om de bidons bij te vullen en iets te eten te kopen. U zou niet de eerste zijn die hunkert naar een stop, maar niks tegen komt om dit te doen.

Uw Materiaal

Natuurlijk moet u ervoor zorgen dat u niet met versleten materiaal rondrijdt. Is uw ketting nog niet versleten? Zit u nog goed in uw pedalen? Zijn de schoenplaatjes niet versleten? En hoe zit het met de lagers, lopen die allemaal nog soepel? Het is dus verstandig om de lopende delen van uw fiets goed te controleren, niet alleen thuis in de fietsstandaard, maar ook tijdens een rit. Besteed extra aandacht aan hoe de fiets schakelt, of de lagers soepel lopen, of de remmen goed werken en of het rubber op uw banden nog in orde is.

Tot slot moet u uw sportvoeding en reservemateriaal voor tijdens de rit klaar hebben liggen. Wat voor voeding en reservemateriaal u precies moet meenemen tijdens uw rit, leest u in onze volgende blog: Lange Fietsrit: de Dag.