Lange Fietsrit: de Dag

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

In de vorige blog hebben wij gesproken over de voorbereiding op een lange fietsrit. Het blijft alleen niet bij de voorbereiding, het leukste moet immers nog beginnen. Toch vraagt u zich misschien het één en ander af: Wat moet ik meenemen tijdens een lange fietsrit? Wat moet ik eten tijdens een rit? Hoe moet ik het indelen? In deze blog proberen wij u hiermee te helpen, zodat u zorgeloos op pad kan!

Wat neem ik mee?

Het is belangrijk om goed te kijken naar wat u meeneemt. Uiteraard moet u alles bij zich hebben, maar u moet ook zeker niet teveel meenemen. Des te minder u meeneemt, des te prettiger zal uw tocht zijn. Er zijn drie soorten spullen die u moet meenemen: persoonlijke spullen, reservemateriaal en voeding. Persoonlijke spullen die u bij zich kunt dragen zijn uw mobiele telefoon, pinpas, identificatiebewijs en contant geld (tegenwoordig ook een mondkapje). De reservematerialen die u nodig heeft zijn 2 binnenbanden, een handpompje of 2 CO2 patronen, bandenlichters, een multitool, een kettingschakeltje en een klein rolletje tape. Als u dit in een zadeltas kwijt kan is dat perfect, op deze manier hoeft u zelf niks in uw achterzakjes te dragen. Tot slot moet u voeding meenemen, daar zal ik in de volgende alinea meer over schrijven.

Voeding

Om een lange fietsrit te voltooien heeft u brandstof nodig. Dit betekent dat u ‘s ochtends goed gegeten heeft, maar u moet ook tijdens uw rit veel eten. Maar u moet niet zomaar producten gaan eten, zo heeft het tijdens een lange rit niet veel nut om producten rijk aan eiwitten te eten. Uw brandstof tijdens een inspanning zijn immers koolhydraten, daarnaast moeten de producten relatief snel op te nemen zijn. Gelukkig zijn er veel producten ontwikkelt die u van de juiste energie voorzien tijdens een durende inspanning. Probeer te vertrekken met twee volle bidons met sportdrank te vertrekken en drink een halve bidon per uur. Verder kunt u energierepen nuttigen en voor het einde van uw rit energiegels. Verder kunt u dit aanvullen met bijvoorbeeld een banaan of een ontbijtkoek. Als u ieder uur een halve bidon met sportdrank drinkt en één reep en een banaan of ontbijtkoek, moet u zeker genoeg energie houden gedurende een inspanning van 4 tot 6 uur.

Indelen

Uiteraard moet u ook goed uw rit indelen. Wees verstandig vanaf het vertrek van uw rit en ga niet te hard van start, u moet immers nog een lang stuk fietsen! Daarnaast is kijken naar de windrichting ook erg belangrijk. Als het goed is heeft u vooraf een route gemaakt. Mijn advies is om deze route niet al te ver van te voren in te plannen en daarbij goed te kijken hoe de wind staat op de dag van uw rit. Vervolgens is het verstandig om te proberen met wind mee te eindigen. Dit is prettig mocht u tegen het einde van uw rit zogenaamd ‘tegen een muur rijden’, dan kunt u rustig met wind mee naar huis laten voeren, in plaats van te moeten bikkelen tegen de wind in.

Tot slot moet u natuurlijk vooral genieten van uw lange rit! Een heerlijke dag op pad in uw eigen regio of op avontuur in een nieuw gebied. Probeer goed te eten en voorbereid te zijn op materiaalpech, zodat u zorgeloos op pad bent.